factory.hu
factory.hu  
Kommunikációs audit
Honlap optimalizáció
Keresőmarketing
Válságkommunikáció

Hírek


Adathalászok utaznak a Google-on és Yahoo-n hirdetők adataira
2011. február 18.

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja 2011 elején is megjelentette toplistáját a 2011 elején legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes vírusokról.

Az új évben tovább folytatódott a tavalyi év második felében elkezdődött fertőzéskoncentráció: a fertőzések immár közel 25%-át csupán tíz kémprogram okozza. Közülük is kiemelkedik a Virtumonde, amely 2008 év végén került a toplista élére, letaszítva a sokáig egyeduralkodó Zlob.MediaCodecet. Ez a kémprogram egymaga a fertőzések közel 5%-áért felelős. Korábban egy-egy listavezető trójai mindössze a
fertőzések 1%-áért volt okolható.

A Sunbelt toplistája egyébként őrzi a tavaly kialakult képet: eltűntek róla a trójai letöltők, és a komplex károkozók uralják a számítógépeket. A toplista második helyén a böngésző keresési eredményét megváltoztató Explorer32.Hijacker található, míg a harmadik
helyre a többfunkciós Zango reklámprogram került fel, a negyedik helyen pedig a reklámablakokat megjelenítő Hyperlinks Rotator helyezkedik el. Az ötödik helyet az Adware.Agent reklámprogram család, míg az hatodikat egy újdonság foglalta el: a Plus18Point reklámokat jelenít meg, és eltéríti a böngészőt - átírja a kezdőoldalt, illetve
manipulálja a keresési eredményeket. A hetedik és nyolcadik helyen a meglátogatott honlappal konkurens hirdetéseket megjelenítő Hotbar.ShopperReports reklámprogram, illetve a programcsalád többi tagja együttesen található. A kilencedik helyre a C2.Lop böngésző eszköztár csúszott le, míg a tizedik helyre a WhenU.Save kémprogram
került, amely folyamatosan figyeli a felhasználó böngészési szokásait, és a meglátogatott oldalak függvényében jelenít meg a tartalomhoz többé-kevésbé illő hirdetéseket.

Lánclevelek, átveritcafe.hu nyománések

2011 elején olyan lánclevelekre figyeltek fel a Sunbelt szakemberei, amelyek megtévesztő módon az adwords-noreply@google.com címről érkeztek, s arra kérték a felhasználókat, hogy látogassák meg az adwords.google.com honlapot, ott pedig ellenőrizzék a felhasználónevükhöz kapcsolódó jelszavakat. A hamis portált felkeresők olyan űrlappal találták szembe magukat, amelyen meg kellett adniuk nevüket, cégük nevét, telefonos és e-mailes elérhetőségüket. A hamis oldal továbbá különböző .eu végződésű, hitelesnek tűnő doménekre irányította a látogatókat, ezzel is erősítve a valódiság látszatát.

A Google felhasználói olcsón megúszták a Yahoo ügyfeleit ért károkhoz képest: ők ugyanis olyan üzenetet kaptak, hogy hirdetési egyenlegük elérte a nullát, aminek következtében nem jelenik meg többé az általuk megrendelt reklám. A lánclevél továbbá azzal fenyegette a felhasználókat, hogy ha nem lépnek be az e-mailben megadott linken található számlára, törlik a számlájukat. A hivatalosság látszatát ebben az esetben azzal próbálták elérni, hogy a Yahoo Customer Support oldalra vezető linket is elhelyeztek. Természetesen az összes megadott link hamis belépési, illetve ügyfélszolgálati oldalra vezetett. Sokan bedőltek, és jelentős összegeket helyeztek el a bűnözők által üzemeltetett honlapokon megadott számlákra.

Bár azt gondolnánk, hogy Google hirdetési felületeit igénybe vevő vállalkozókat nem lehet egy ilyen átlátszó trükkel becsapni, mégis sokan bedőltek a trükköknek, és jelentős összegeket utaltak át a bűnözőknek, amelyeket valószínűleg már soha nem látnak viszont.


Forrás: itcafe.hu


Vissza az előző oldalra | Az oldal tetejére



Referenciák

SzállásPort - fényképes szállásajánló | Céges tréningek | Fotózás | Csapatépítő tréningek | Kereskedelem


Domain nevek

terapia.hu | honlapok.hu | azsiacenter.hu | koncepcio.hu | non-profit.hu | marketer.hu | kognitiv.hu
Szakmai háttéranyagok

PR és internet


Szakkönyvek

Oktatás
Válságkommunikáció
tantárgy leírás 2011
Online marketing
tantárgy leírás 2011
Marketing kommunikáció
tantárgy leírás 2008
Hálózati kommunikáció
tantárgy leírás 2008

Hírarchívum
Adathalászok utaznak a Google-on és Yahoo-n hirdetők adataira
Google Online Marketing Challenge
A világ más részeire is hatást gyakorló internetes társadalom elleni szigorítások ellen civil mozgalom emelte fel a szavát Új-Zélandon.
A magyar internet menő
Direkt marketing 2008

Az internet veszélyei
Több mint 20 ezer weboldalt töltöttek le káros kódokkal
Megbolondult a Google pár órára

Kapcsolat

webcím: www.factory.hu
e-mail: info@factory.hu
telefon: 06-30-28 300 30
2006-2014 © Com Bt.
Üzenetküldéshez kattintson ide




Google Pagerank, SEO tools